Twitter

College Tour 'Kleur bekennen' 8 juni 2017

U bent hier: Home » Nieuws » College Tour 'Kleur bekennen' 8 juni 2017
 

21/06/2017

Donderdag 8 juni vond de vierde College Tour plaats, georganiseerd door Bestuurdersbank Westland, onderdeel van Vitis Welzijn. Met het thema ‘Kleur bekennen’ werd deelnemers op interactieve wijze een spiegel voorgehouden. Presentator Rob Veenman liet deelnemers nadenken over de kleurkenmerken van henzelf en hun bestuur. Geïnspireerd door twee bevlogen bestuurders en een bestuursexpert én met stof tot nadenken op zak, verlieten zo’n 70 tevreden deelnemers de zaal, waarna zij tijdens de borrel over en met de kleur van hun belangstelling in gesprek raakten.

Kleurenmix relevant

Deelnemers kozen op interactieve wijze via hun mobiel wat hen en hun organisatie kenmerkt en wat irritatie oplevert. Bestuursexpert Corine Vreugdenhil ggaf aan de hand van een kleurenmodel uitleg over hun betekenis.. Diversiteit in besturen is relevant voor het goed besturen. Daarna zette voorzitter van FC ’s-Gravenzande, Leo van der Lans, uiteen hoe hij met het bestuur in 2010 de fusie heeft gerealiseerd tussen twee voetbalclubs. “Door het creëren van draagvlak en het uitstellen van emotionele keuzes naar een moment na het fusiebesluit, is de fusie geslaagd.” Leo, besluitvaardig van aard, dus ‘rood’ van kleur, bestuurt de voetbalvereniging zoals hij zijn bedrijf leidt. “Een structuur bepalen en de omgang met vrijwilligers en verwachtingen, dat zijn zaken die je bedrijfsmatig kunt aanpakken.” Ook Monique Koppert, voorzitter van Stichting Fun&Fit Heenweg, inspireerde de deelnemers met haar bestuurlijke ervaringen. Alle kleuren zijn in haar bestuur vertegenwoordigd. “En irritaties zet ik om in uitdagingen, waardoor mensen in hun kracht komen”. Aan het bestuur, bestaande uit vier vrouwen, zou een man mogen worden toegevoegd om hun kleuren te versterken. Monique beloofde ter plaatse dat dit bij de volgende College Tour zal zijn gerealiseerd. En nog voor het naar huis gaan, dienden twee aanwezige mannen – regenboogtypes - zich al aan. Zaken doen dus!

Iets te bieden

“Onze kracht is dat we uitgaan van de behoefte van de vrijwilligers. Doen waar je goed in bent en blij van wordt, draagt bij aan betrokkenheid en positieve uitstraling.” Aan gedrevenheid ontbreekt het de enthousiaste initiatiefnemer van de stichting niet, die dit jaar het 5-jarig bestaan viert. Terplekke werd de wens van Fun & Fit om hun activiteiten Westland-breed in te zetten beloond, toen na afloop de voorzitter van VV Lyra hun sportvelden en accommodaties aanbood voor het organiseren van activiteiten voor Lierenaren. “Geweldig hoe dit soort dingen tijdens College Tour ontstaan” liet Marjoke van Pijkeren, organisator van College Tour, na afloop weten. “De dynamiek en energie in de bijeenkomst was duidelijk voelbaar. Mensen hebben elkaar echt iets te bieden. Ervaringen delen, elkaar inspireren, durven te vragen en te geven, fantastisch!”

Bestuurdersbank Westland                       

Bestuurdersbank Westland is een initiatief van Vitis Welzijn en de Van Poelje Academie. Vitis Welzijn afdeling Vrijwillige Inzet organiseert de College Tours om kennis te delen en netwerken te stimuleren voor vrijwillige besturen en bestuursleden van maatschappelijke organisaties, scholen en hun netwerken. Daarnaast biedt Bestuurdersbank Westland met inzet van 16 ervaren bestuurscoaches adviestrajecten in bestuursvraagstukken.